Free Reading Assessment





Rhoades To Reading
Assessment

This assessment may be given individually or in a group setting. There is no mandated time limit for this assessment. After giving instructions, the instructor may not answer any content questions.

Instructions:

Step 1. Read the assessment directions aloud to the class and instruct students to complete items one (1) through thirty-five (35).
Step 2. Read the assessment directions aloud to the class and instruct students to complete items thirty-six (36) through sixty (60).

 After students have completed items one (1) through sixty (60), total the correct answers. Use the chart below to place the student in the in the appropriate chapter.

Number Correct                      Grade Level                Begin Instruction At This Level

10 or less                                 K - 2.5                         Level I

11 - 20                                     2.6 - 4.5                       Level II

21 - 30                                     4.6 - 6.5                       Level III

31 - 40                                     6.6 - 8.9                       Level IV

41 - 50                                     Anthology                   Level V
8.9-10.0                                  
                                                Comprehension
                                                Practice

51 - 60                                     Teacher’s judgment
                                                                                    (Program may not be required)

Reading Answer Key:

1=c      2=a      3=e      4=b      5=d      6=b      7=a      8=a      9=b      10=a    11=c    12=d

13=c    14=d    15=a    16=a    17=a    18=d    19=d    20=d    21=c    22=a    23=a    24=d

25=d    26=c    27=c    28=d    29=a    30=d    31=c    32=e    33=a    34=d    35=c

Spelling Answer Key:

36=a    37=c    38=b    39=d    40=d    41=d    42=b    43=a    44=c    45=b    46=d    47=e    48=b

49=d    50=a    51=c    52=d    53=b    54=b    55=a    56=c    57=a    58=c    59=c    60=a




Name: (Please Print) _________________________________ Date: ____________ Class Period: ____

Directions: Choose a word from the list below each sentence to complete the sentences.



1.  Jan ____ on the beach.
 a. bought
 b. clean
 c. walked
 d. direction
 e. none of the above

2.  I will go to the ____ to get a book.
 a. library
 b. green
 c. crib
 d. English
 e. none of the above

3.  Do you have a ____ for the play?
 a. splash
 b. splice
 c. sprang
 d. squad
 e. none of the above

4.  I have the ____ to earn a living.
 a. money
 b. ability
 c. friends
 d. didn’t
 e. none of the above

5.  Hank ____ back against the tree.
 a. switched
 b. scratched
 c. walked
 d. leaned
 e. none of the above

6.  My father will fix the broken ____ pipe.
 a. paint
 b. drain
 c. spray
 d. summer
 e. none of the above


  7.  It is quite a ____ to run six miles.
   a. feat
   b. tweed
   c. spree
   d. wheeze
   e. none of the above

  8.  Does Sue have a ____ to cut this rope?
   a. knife
   b. ghoul
   c. ghastly
   d. roast
   e. none of the above

  9.  Do you know how to ____ good hamburgers?
   a. crook
   b. cook
   c. brook
   d. roost
   e. none of the above

10.  We will need a ____ to help us see after the sun
sets.
   a. flashlight
   b. schoolhouse
   c. baseman
   d. fireworks
   e. none of the above

11.  My heart was ____ so fast I thought it would
explode.
   a. hitting
   b. flying
   c. pounding
   d. perching
   e. none of the above

12.  I ____ some kind of whispering noise from
across the room.
   a. herd
   b. felt
   c. believe
   d. heard
   e. none of the above


13.  To raise something high is to ____.
a.       join
b.       joist
c.       hoist
d.       blew
e.       none of the above

14. The clouds covered the city like a ____.
a.       couch
b.       trout
c.       vouch
d.       shroud
e.       none of the above

15.  I ____ the shirts and pants by putting them in separate piles.
a.       sorted
b.       watered
c.       showing
d.       glowing
e.       none of the above

16.  Who will be ____ the turkey this Thanksgiving?
a.       carving
b.       pruning
c.       wasting
d.       mining
e.       none of the above

17.  The boy was ____ to his father’s guests.
a.       attentive
b.       adhesive
c.       detective
d.       incentive
e.   none of the above

18.  My power bill is ____ on the first of the month.
a.       useable
b.       believable
c.       salable
d.       payable
e.       none of the above







19.  The houses were ____ placed on the barren countryside.
a.       tamely
b.       sincerely
c.       largely
d.       sparsely
e.       none f the above

20.  The ____ of the wind grew as the storm approached the shore.
a.       gizzard
b.       rarity
c.       hostility
d.       velocity
e.       none of the above

21.  We felt nothing but ____ when the last day of school was completed.
a.       cinders
b.       bass
c.       bliss
d.       gust
e.       none of the above

22.  Someone who can paint pictures with great skill is called an ____ person.
a.       artistic
b.       classic
c.       atmospheric
d.       historic
e.       none of the above

23.  When the air is damp it is said to have a lot of ____.
a.       humidity
b.       community
c.       molecule
d.       acute
e.       none of the above

24.  The Babylonians sought the ____ of the sage.
a.       council
b.       coarse
c.       course
d.       counsel
e.       none of the above


25.  It is good to use ____ examples when trying to explain  ideas that are hard to understand.
a.       semimonthly
b.       unicellular
c.       superpower
d.       illustrative
e.       none of the above

26.  His run-down shack was about the worst looking ____ in these parts.
a.       valise
b.       garden
c.       abode
d.       Stetson
e.       none of the above

27.  Demonstrating intense anger, Bluejay ____ at his brother-in-law.
a.       smiled
b.       legend
c.       scowled
d.       laughed
e.       none of the above

28.  I think someone _____ the ‘gator’ in the Everglades.
a.       wheedled
b.       minced
c.       persuaded
d.       bagged
e.       none of the above

29.  Every morning he’d direct his ___ to the other side of  the street and pass them without looking.
a.       gaze
b.       strident
c.       schedule
d.       disdain
e.       none of the above

30.  The dawn was breaking on a dark, damp and ____ day.
a.       drowned
b.       completion
c.       pittance
d.       dismal
e.       none of the above


31.  The phrase echoed loudly inside of me, ____ up the same stomach churning emotion as the ominous phrase “you have a cavity.”
a.       avoiding
b.       earnestly
c.       conjuring
d.       provoked
e.       none of the above

32.  Young Marcus Julius Dedius ____ in a small, rough walled room, a room that was not part of his grandfather’s house.
a.       ostracized
b.       chastised
c.       affluent
d.       focus
e.       none of the above

33.  It is ____ to most Americans that people in other nations often define human rights almost exclusively as those that sustain life - the right to adequate food, medical care, a home, education and a job.
a.       surprising
b.       unicellular
c.       fragrant
d.       insured
e.       none of the above.

34.  Huge government ____by nations around the world support creation of ever-larger, better equipped and more efficient fishing fleets.
a.       buildings
b.       territories
c.       sustainable
d.       subsidies
e.       none of the above

35.  Eels have been surveyed to ascend floodgates of lochs, to creep up water drains, and to make a circuit over a wet piece of land to ____ a desirable spot.
a.       synthesize
b.       destination
c.       attain
d.       sensitize
e.       none of the above.






Directions: Choose the sentence in which the underlined word is not spelled correctly.



36.
a.       My mother is beautifful.
b.       He had to study very hard.
c.       I have had enough to eat.
d.       I like to write with a pen.
e.       All of the above words are spelled correctly

37.
a.       I will get the truck.
b.       I have had enough to drink.
c.       Rob smelleded hot dogs.
d.       Mother decided to buy fresh shark.
e.       All of the above words are spelled correctly.

38.
a.She went straight to school.
b.       How many Spanish words do you now?
c.       It is warm on the beach.
d.       I can tell she is young.
e.       All of the above words are spelled correctly.

39.
a.       We like to walk in the corn field.
b.       Hank began to trim the trees.
c.       What is the price of that roast?
d.       Would you pleeze give me some milk?
e.       All of the above words are spelled correctly.

40.
a.       The child began to draw a frog.
b.       A turtle walks slowly.
c.       Hank lived in that apartment for a while.
d.       The elk are begining to graze here.
e.       All of the above words are spelled correctly.

41.
a.       Sam will fix the broken drain pipe.
b.       Can I help you with the heavy load?
c.       They say May is a saint because she does so many fine things.
d.       Angelica whant to Mexico on her vacation.
e.       All of the above words are spelled correctly


42.
a.       Leather costs a lot of money.
b.       The weatherman said it is going to raine today.
c.       Are you ready to go to school?
d.       The blue thread in on the chest.
e.       All of the above words are spelled correctly

43.
a.       Our new refrigerator ceeps the milk very cold.
b.       The sailor sounded as if he was ready to spend some time on land.
c.       Jan did knock several times!
d.       We ate cake specially decorated for my aunt Angie and my sister Clara.
e.       All of the above words are spelled correctly.

44.
a.       The wood burning in the fireplace brought the aroma of pine into our living room.
b.       I like to shoot hoops at the school near my house.
c.       Our teacher said she wood like us to sing in harmony.
d.       The train will be here at noon.
e.       All of the above words are spelled correctly.

45.
a.    Do we have all the ingredients for the whitesauce?
b.       The carpenter had to craul under the house to shore up the walls.
c.       When putting a nail into wood, you must hit it with a hammer.
d.       Someone who grows crops is called a farmer.
e.       All of the above words are spelled correctly.

46.
a.       Buddy and Hank put their hands over their ears as they listened to the fireworks explode.
b.       A scow is a flat boat used to carry such things as coal and wood.
c.       As he was getting ready for the show, the clown put blue makeup and a big red nose on his face.
d.       Bob’s dog hert his paw when he walked on the rocks.
e.       All of the above words are spelled correctly.


47.
a.       To praise is to laud.
b.       A place to store money is a vault.
c.       We need to haul this trash to the dump.
d.       The orange blossoms were in bloom.
e.       All of the above words are spelled correctly.

48.
a.       To raise something high is to hoist.
b.       Weather I like it or not, I will have to paint the kitchen.
c.       We ate clam chowder for dinner last night.
d.       Brian tugged and twisted the rope until it broke loose from the rock.
e.       All of the above words are spelled correctly.

49.
a.       An owl is a fowl about two feet tall with a big head, big eyes and a short beak.
b.       The birds flew South for the winter.
c.       The door was stuck because the hinges had rusted shut.
d.       Rob felt a great deel of affection for his family.
e.       All of the above words are spelled correctly.

50.
a.       Hank said he new the library books were overdue; however, he could not find them.
b.       The falling tree struck the apartment building.
c.       Hungry and looking for food, the bobcat began to prowl the woods.
d.       Our refrigerator made a shrill sound before it stopped working.
e.       All of the above words are spelled correctly.

51.
a.       The intensity of the sunlight made it hard to see the road.
b.       The faithful dog tried to repel the wolves.
c.       The intence storm caused flooding.
d.       We have a semimonthly car payment.
e.       All of the above words are spelled correctly.

52.
a.       Sticky tape used in bandages or glue is known as adhesive.
b.       A person traveling for fun is called a tourist.
c.       The pirates held the soldiers captive on their ship.
d.       A watch with defectiv  parts will not keep time.
e.       All of the above words are spelled correctly.


53.
a.       The office of the President of  the United States is an elective office.
b.       The principal gave a direective not to chew gum.
c.       An active volcano may erupt at any time.
d.       The little boy had few friends because he was considered aggressive.
e.       All of the above words are spelled correctly.

54.
a.     We were surprised we had the endurance to climb to the top of the mountain.
b.       There is no admishion  to the park after dark.
c.       The spot on your dress is not noticeable.
d.       The people next door caused such a disturbance that someone called the police.
e.       All of the above words are spelled correctly.

55.
a.       David said his family gives each child an alowance from the family income.
b.       Please proof this before I write another word.
c.       Because of the heavy rains, there was an abundance of fruits and vegetables.
d.       George held his decision in abeyance until he received more information.
e.       All of the above words are spelled correctly.

56.
a.       It is a good idea to use illustrative examples when trying to explain ideas that are hard to understand.
b.       Jesse said his acquaintance with Mrs. Frank started when he began taking music lessons.
c.       The state or condition of being angry, feeling uneasy or disliking something is anoyance.
d.       That is an outrageous price for a hamburger.
e.       All of the above words are spelled correctly.

57.
a.       No matter how troublesome the problem, we should try to forj a workable answer.
b.       The mayor said his integrity would be tarnished if he accepted the gift.
c.       It is hazardous to put your finger in the blender when it is running.
d.       A spring that spouts a column of hot water is a geyser.
e.       All of the above words are spelled correctly.



58.
a.       Harry was always attentive to his homework because he needed good grades to get into college.
b.       Someone who believes only good things will happen is called an optimist.
c.       A human body that has been taken over by machine is called a cyborge.
d.       Bronze is made by the fusion of copper and tin.
e.       All of the above words are spelled correctly.

59.
a.       Because of bad atmospheric conditions we couldn’t see the stars.
b.       Saving the child from the fire was a heroic thing to do.
c.       The creation of the gasoline motor led to the invension of the car.
d.       Without an umbrella we will have no protection from the rain.
e.       All of the above words are spelled correctly.


60.
a.       After a two hour discusion, the members of the club seemed to be near a decision.
b.       Because of traffic congestion I was late to class.
c.       The man’s assertion that he was not guilty was believed by the jury.
d.       The cynic believed everyone who gave him a gift wanted one in return.
e.       All of the above words are spelled correctly.



















1 comment:

Jacqueline Rhoades said...

Rhoades to Reading Revisited will be published in 2016.